velikonoce

VELIKONOCE NA VALAŠSKU

Ve čtvrtek 5. dubna 2012 odjela družinka v dopoledních hodinách do Rožnova pod R., kde pro děti a jejich rodiče byl předem objednaný dvouhodinový program! I když jsme ze Studénky vyjížděli a počasí nám nepřálo, cestou do Rožnova se začalo umoudřovat.

Protože nás jelo celkem 48 dětí a dospělých, tak jsme se museli rozdělit do dvou skupin. Jedná skupina měla program objednaný na 11. hodin a druhá na 12. hodin. Takže jsme také ještě stihli procházku po rožnovském náměstí, navštívit moc pěkné dětské hřiště a také výstavu Jak se žilo na Valašsku dříve.

V samotném dvouhodinovém programu jsme měli možnost dozvědět se, že Velikonoce náleží k prastarým svátkům a jsou spojeny s oslavou příchodu jara. Byli jsme svědky vynášení Mařeny. A jak Mařena vypadala? Byla to slaměná figurína, připevněná na tyči, oděná ve starých hadrech a opentlená řetězy s výdumky (vaječnými skořápky). Také jsme se dozvěděli, co to jsou MUŠÍ RÁJE a RAPAČÁŘI, ochutnali jsme pučálku – ve vodě máčený, vařený a posléze upražený hrách.

Ochutnali jsme jidáše s medem – pečivo s kynutého těsta.

Na závěr si děti mohly vyrobit tatar a nazdobit velikonoční vajíčka.

A proč vajíčka?

Vajíčka symbolizují zrození nového života, plodnost a zdraví.

Jejich magie se umocňovala zdobením.

A k čemu je vlastně důležitý tatar?

Účelem pomlázky bylo mrskání tatarem na ochranu před nemocemi.

Tatar se splétá z vrbových prutů a kdo ho nemá, tak poslouži jalovec.

Doufám, že rodiče spolu s dětmi prožili hezký den.

Ved. vychovatelka Radka Šecová