srdce afriky

Srdce Afriky

Dne 30. 1. 2014 navštívil naší školu cestovatel a fotograf Tomáš Kubeš, který má bohaté dlouholeté zkušenosti nejen s cestováním po Africe, ale i po Americe, Asii a Evropě. Připravil si pro nás interaktivní formou tři zeměpisné přednášky o Africe. Vyprávěl nám své vlastní zážitky a zkušenosti, které načerpal za čtyři roky cestováním po Africe. Seznámil nás s tamější kulturou, s bydlením, se způsobem života obyvatel, se způsobem vzdělávání dětí. Zaskočilo nás, že byl odsouzen k trestu smrti za špionáž. Byli jsme překvapeni tím, když nám vyprávěl, jak vojáci zabili spolucestujícího z auta, protože jim odmítl zaplatit pokutu. Celou prezentaci rozdělil na jednotlivé úseky. Tady jsou ty, které nám přišly nejzajímavější:

Cestování v Africe

Budete se divit, ale i v Africe mají „dálnici‘‘. Není to ani zdaleka taková dálnice, jako u nás v ČR. Člověk by si řekl, že naše dálnice jsou snad ty nejhorší na světě. Omyl. Africké dálnice se podobají našim polním cestám, ba bychom řekly, že ty v Africe jsou ještě horší. Jestli někdy budete chtít jet do Afriky, tak nemá cenu tam být 2 týdny, jelikož tamější lidé mají na vše času dost. Pouze jednou za týden jezdí autobusy, a to ve čtvrtek. Jestliže vám autobus ujede, nezoufejte. Za týden jede přeci další.

Školy

Na rozdíl od nás, děti v Africe chodí do školy rády. Doufají, že jim vzdělání přinese lepší budoucnost. Píšou na tabulky křídou, nemají učebnice, v lavicích jich sedí větší počet, obvykle 4 až 5 malých černoušků. Zdejší učitelé mají vzdělání na úrovni dítěte 4. třídy. Školy jsou stavěny z hlíny a slámy. 

Magie

V Africe můžeme najít i kouzelníky, ti se dělí podle toho, jestli vyznávají černý druh magie, anebo magii bílou. Když se afričtí muži dozvědí, že je jim manželka nevěrná, dají jí do postele paviání hlavu, čímž jí oznámí, že o tom ví. Existuji i tzv. albíni. Jsou to děti, které jsou světlejší než ostatní. V minulosti je ostatní lidé zabíjeli kvůli magické moci, kterou si mysleli, že mají. Afričané hodně používají voodoo, což je druh černé magie v Africe velmi rozšířený.

Kultura v Africe

Zdejší lidé věří, že když je někdo vyfotí, ukradne jim duši. Ti, kteří už v tom umí chodit, si nechávají za focení zaplatit nemalou částku. Podle nich se s tím jejich duše už nějak vyrovná.

Afričané jsou zvyklí nosit všechno (i postel) na hlavě. Smáli by se vám, kdybyste něco nesli na zádech v batohu.

Žijí zde i netypičtí lidé. Jako například člověk, který se myje pouze 2x za život, a to po narození a po smrti. Pak tu můžeme nalézt lidi, kteří dorůstají pouze do výšky 150 cm, tzv. Pygmeje. Další zajímaví lidé jsou muži, kteří nosí u sebe veliký meč, a když si chce nějaký turista tu zbraň prohlédnout, musí ho zabít. 

Mrzelo nás, že jsme nestihli celou prezentaci, jelikož byla moc zajímavá a bavila nás. Zcela určitě bychom rádi cestovatele Tomáše Kubeše opět uvítali na naší škole s podobnou akcí a doporučili bychom ji i jiným školám. 

               Eva Böhmová, Petra Kozubová, Natálka Teichmannová, Adélka Vyhnálková a Barča Horáková