8.vylet

8. výlet turistického kroužku

Je sobota 18. dubna časně ráno a třicetičlenné skupině členů turistického kroužku začíná jejich další výlet. Vlakem se vydáváme do Mořkova, za mírného sněžení procházíme zmíněnou obcí a během chůze vyhlížíme jeden z našich cílů – Hodslavice.

V Hodslavicích míříme nejprve k rodnému domku velikána našich dějin Františka Palackého. Dozvídáme se spoustu zajímavých informací z jeho života a jsme rádi, že nám byl umožněn i vstup do malebného dřevěného kostelíku sv. Ondřeje ze 16. století.

Je nejvyšší čas zaplnit naše žaludky něčím dobrým a hlavně se zahřát teplým čajem, protože zima je opravdu pořádná. Poté se kolem přehrady Kacabajky dostáváme k dalšímu cíli našeho putování. Jedná se o 2 prameny Zrzávky – Kyselku a Smradlavku v Hostašovicích. Pochopitelně, že ochutnáváme oba prameny, i když nad jedním z nich, určitě je zřejmé, který mám na mysli, se mnozí ušklíbají.

Následuje další porce dobrého jídla a teplého čaje. Spokojeni se vydáváme do lesů nad nádražím v Hostašovicích a vyhlížíme příhodné místo k rozdělání ohně a ke hrám. Chvilku nám to trvá, ale povedlo se. Opečené buřty i schovávaná dopadly na jedničku.

Cesta krásnou lesní krajinou uběhla neuvěřitelně rychle, v Mořkově, cíli dnešního putování, máme v nohách 13 kilometrů. Při přestupu ve Veřovicích nám hustě sněží. Počasí se zbláznilo, nikomu z nás to však nevadí. 18. duben byl pro všechny zúčastněné bezvadně prožitým dnem.

                                                                                                                   Mgr. Alena Mičkalová