prvnacci v knihovne

Prvňáčci byli v knihovně

Ve středu 31. 10. zavítali naši nejmenší do Městské knihovny ve Studénce. Účelem jejich návštěvy byla beseda se spisovatelkou Lenkou Rožnovskou, která se ve své umělecké tvorbě zaměřuje právě na nejmenší děti a začínající čtenáře. Paní spisovatelka je absolventkou Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kde vystudovala obor český jazyk – občanská výchova. První literární příspěvky posílala do časopisu SLUNÍČKO. Zde se děti setkávaly se strašidýlkem Kamilkem, Kubíkem Šikulíkem a s příběhy detektiva Kláska a opičáka Joja. Později z jejího pera vyšel i komiks DIŇÁCI, který doprovodila svými kresbami Vendula Hegerová. 

Paní spisovatelka Lenka Rožnovská navázala ihned s dětmi kontakt, a to prostřednictvím plyšového psa KULIOKA. Pejsek se s každým dítětem přivítal velice originálním způsobem a výjimkou nebyly ani paní učitelky. Děti si mohly vybrat mezi „lízancem“ nebo „peckou čenichovkou“, ale v podání měkoučkého plyšového pejska bylo obojí příjemné. 

Autorka dětských knih má úžasnou fantazii, kterou zúročila ve svých příbězích a pohádkách. Velký úspěch mezi čtenáři měla její první kniha FRANTIŠEK A JEHO POHÁDKY DO POSTÝLKY. V knize TEREZKA A ŠÁŠA ŠIŠULÁC vystupují a čarují skřítkové Bukvínek, Zlobílek, či Kokokováříček. Aby se Terezka nebála, dostala od Bukvínka kamínek Nebojínek. Taktéž děti dostaly po kamínku a měly vymyslet jméno pro kamínek a říct, co jejich kamínek dokáže. Děti se tohoto úkolu zhostily nadmíru zodpovědně a paní spisovatelka s uspokojením podotkla, že z některých dětí by mohli vyrůst budoucí spisovatelé. Pro prvňáčky je jako stvořená knížka ABCD POHÁDKY A ŘÍKANKY S VESELÝMI PÍSMENKY. Za pozornost stojí i kniha ŠKOLAČKA KRISTÝNKA nebo ANEŽKA SE TĚŠÍ NA MIMINKO. Děti si mohly knihy nejen prohlédnout, ale autorka je zasvětila do svých příběhů prostřednictvím krátkých čtených ukázek. Děti se opravdu nenudily a těšily se opět na pejska KULIOKA, který se s nimi náležitě a po svém způsobu rozloučil. Spisovatelce Lence Rožnovské patří velký dík a veliká pochvala za besedu pro naše prvňáčky.

Smyslem této besedy se spisovatelkou bylo ukázat dětem cestu ke knihám a tím i ke čtenářství. Jakoby se v našich rodinách vytrácelo čtení dětem před spaním. Není to veliká škoda? Vždyť co může být hodnotnějšího, než být se svým dítětem a promlouvat k němu prostřednictvím krásných pohádek, či příběhů. Nejen ve škole se snažíme vést děti ke čtenářství, ale je to výzva i pro vás rodiče, zda z vašich dětí budou opravdoví čtenáři. 

                                                                                                   Paní učitelky prvních ročníků