1.vylet

1. výlet turistického kroužku

S počátkem nového školního roku jsou báječné prázdninové dny nenávratně pryč a pro děti nastává opět tvrdá práce. Ale i od učení a školních povinností je třeba si odpočinout. V odpoledních hodinách mohou žáci naší školy rozvíjet své dovednosti a zájmy v mnoha kroužcích. Jedním z nich je i kroužek turistický, který má na naší škole mnohaletou tradici a je o něj tradičně značný zájem. V tomto školním roce se do něj přihlásilo více než 50 dětí.

Scházíme se pravidelně 2x týdně, hrajeme různé sportovní i společenské hry, probíráme základy turistiky, topografie, zdravovědy… Nejvíce se však děti těší na sobotní celodenní výlety a závěrečné třídenní turistické soustředění. První celodenní výlet se měl uskutečnit již 26. září, ranní vytrvalý déšť však zmařil naše plány. Ale pořekadlo, že kdo si počká, ten se dočká, se opravdu vyplnilo. Výlet jsme o týden odložili a sešli se v počtu třiceti v brzkých ranních hodinách 3. října. Tentokrát bylo počasí báječné, sluníčko se usmívalo celý den a nám se bezvadně šlapalo.

Z Příbora jsme se vydali na Hukvaldy, kde měly děti možnost se dosyta vydovádět při objevování tajných zákoutí. Při cestě tam jsme nemohli minout místo, kde dlouhá léta vítala kolemjdoucí soška lišky Bystroušky.

Jak však mnozí z Vás vědí, byla soška v nedávné době odcizena a pohled na prázdné místo vskutku není veselý. Naštěstí nám vzápětí náladu zlepšil překrásný exemplář daňka, který se uvelebil poblíž. Navíc se zachoval jako správná filmová hvězda a nechal se bez námitek vyfotografovat.

Po zmíněné prohlídce krásné hradní zříceniny jsme se vydali na zpáteční cestu. Pochod jsme přerušili na romantickém místě u Větřkovické přehrady, kde jsme se ihned všichni pustili do práce. Bylo totiž nutné nasbírat dříví na oheň a připravit klacky k opékání. Po chutné svačince a zaslouženém odpočinku jsme se pustili do zdolání zbývajících kilometrů. Prošli jsme Lubinou a zakončili jsme naše první putování v Kopřivnici. A pak už jen cesta vlakem do Studénky.

Výlet byl velmi podařený, děti spokojené. Hukvaldy prostě nikdy nezklamou!

                                                                                                                     Mgr. Alena Mičkalová