sloh

Slohové práce netradičně aneb Recepty à la Harry Potter

(popis pracovního postupu)

Míchání různých lahodných nápojů a příprava chutných pokrmů jsou spojeny především se slavnostním, ať už třeba narozeninovým, vánočním či silvestrovským hodováním. Stačí otevřít kuchařskou knihu, prostudovat některý z lákavých receptů a pustit se do vaření. 

My jsme společně s žáky sedmého ročníku pojali přípravu jídel a nápojů trochu netradičně. Což takhle ukuchtit si oblíbenou pohádku, očekávaný školní výlet nebo zkusit namíchat nápoj moudrosti, nesmrtelnosti či lektvar nervozity? V hodinách slohu jsme popustili uzdu své fantazii, a tak vznikly netradiční recepty nápojů a pokrmů. A ruku na srdce, kdo z nás by neochutnal nápoj krásy či lektvar létání?

                                                                                                         Mgr. Marcela Kováčová 

Nápoj moudrosti

Než se pustíme do vaření, nachystáme si: ½ hrnku Einsteinových myšlenek, 3 vlasy děda Vševěda, ruku bohyně moudrosti Pallas Athény, 3 ks geniálního lidského mozku, špetku šílenosti, 3 tuny knih, 5 vysokých škol, 20 kg sovího peří, velký kotlík, soudek, vařečku a naběračku.

Vezmeme si velký kotlík a přidáme do něj 3 ks geniálního lidského mozku a špetku šílenosti. Pak přilijeme ½ hrnku Einsteinových myšlenek a necháme vše povařit.Mezitím si rozemeleme 3 tuny knih. Po třech hodinách vaření nasypeme do kotlíku nahrubo nakrájenou ruku bohyně Athény, důkladně promícháme a necháme nápoj 5 dnů uležet. Po 5 dnech vhodíme do kotlíku rozemleté knihy a 5 vysokých škol a vařečkou zamícháme. Přihodíme 20 kg sovího peří a necháme nápoj podusit. Nakonec nápoj dochutíme 3 vlasy děda Vševěda. Vychladlým nápojem naplníme soudek a ponecháme kvasit ve sklepě asi 30 let. Při nesprávném postupu hrozí nárůst obří hlavy a scvrknutí mozku do velikosti hrášku.

Nápoj podáváme s vaječným koňakem v talíři na zlatém podnose. Doporučujeme tento nápoj lidem trpícím extrémní hloupostí nebo těm, kdo si chtějí zlepšit známky ve škole. 

                                                                                                         (Matěj Raška 7.B)

Jak uvařit pohádku O perníkové chaloupce

K přípravě této pohádky budeme potřebovat: 1 pár kandovaných rodičů, mraženého Jeníčka s Mařenkou, 4 plesnivé čarodějnice, 1 chaloupku, 1 předvařenou perníkovou chaloupku, chleba starý jeden týden, 1 l hladových ptáků, 2 hrsti nakládaných stromů, 8 tun perníku, 8 kapek odvážnosti, 5 ks zlomyslnosti, hrnec, pekáč, pánev.

Mraženého Jeníčka s Mařenkou odložíme na teplé místo a necháme rozmrznout. Pár kandovaných rodičů nadrobno nakrájíme a dozlatova osmahneme na pánvi. Po chvilce přihodíme oloupanou chaloupku a pomalu přiléváme 1 l hladových ptáků. Necháme 10 min podusit na mírném plamenu a poté směs nasypeme do hrnce. Do směsi přimícháme 2 hrsti nakládaných stromů a 4 omyté plesnivé čarodějnice. Necháme pozvolna vařit 30 min a poté vypneme. 

Když Jeníčka s Mařenkou máme rozmražené, položíme je na vymazaný pekáč a pokapeme 8 kapkami odvážnosti. Přidáme k nim 5 ks zlomyslnosti a vše posypeme 8 tunami perníku. Pekáč vložíme do trouby a necháme vše péct přibližně na 180 °C půl hodiny. Jakmile směs máme uvařenou a Jeníčka s Mařenkou upečené, můžeme pohádku podávat. 

Nejprve na talíř vložíme směs a následně Jeníčka s Mařenkou. Jako obloha nám poslouží předvařená perníková chaloupka nakrájená na kolečka. Vše nakonec dozdobíme dle libosti starým chlebem. 

Doporučujeme pohádku podávat v neděli v pravé poledne, abychom předešli vedlejším účinkům - bolení hlavy a průjmu. Pokrm je určen pro děti do 10 let.

                                                                                                         (Katka Vlčková 7.A)

Jak se vaří nápoj nervozity

K přípravě budeme potřebovat: 10 ml strachu, 1 nervové zhroucení, 5 ml kousání nehtů, 10 ks netrpělivosti, 6 ml třesavky, 2 hrníčky zrychleného srdečního tepu, 5 dkg zrychleného dýchání, 5 pokusů o uklidnění, kotlík a číši. 

Nejprve vhodíme do kotlíku 10 ml strachu smíchaných se 2 hrníčky zrychleného srdečního tepu. Zamícháme a přidáme 5 pokusů o uklidnění. Potom kotlík zavěsme nad rozdělaný oheň. Jakmile nám nápoj zmodrá, přidáme 10 ks netrpělivosti. Řádně promícháme a přilijeme 5 ml kousání nehtů smíchaných s 6 ml třesavky. Nato se nám nápoj zbarví dozelena. Uhasíme oheň a nasypeme 5 dkg zrychleného dýchání a 1 nervové zhroucení. Lektvar zprůhlední. 

Necháme nápoj vychladnout a podáváme ho zastudena. Nápoj je bez chuti a vůně. Nalijeme ho do číše a nabídneme společně s jídlem nejlépe konkurentovi před nějakou soutěží. 

Když popleteme postup, mohou se vyskytnout nežádoucí účinky jako zlepšení paměti, bystrý rozum nebo lepší fyzička. Při nadměrném užívání se stává nápoj návykovou látkou.

                                                                                                         (Ondřej Laniak 7.A)

Lektvar lásky

Před vařením si přichystáme: 100 g krásy, 80 šálků štěstí, 200 l vášně, špetku stydlivosti, 50 dkg vyspělosti, 1000 l romantiky, 440 ks polibků, 10 rudých růží, 1 ml krve z hrdličky, kotlík, mísu, desku na krájení, nůž a vařečku. 

Nejprve opláchneme 100 g krásy horkou vodou. Poté krásu vložíme do mísy, přidáme 1000 l romantiky a 200 l vášně. Vše rozmícháme a vhodíme do kotle, který zavěsíme nad oheň. Do kotlíku přilijeme 1 ml krve z hrdličky a necháme 10 min vařit. Před uvařením nakrájíme lístky růží na tenké plátky a vsypeme do kotle. Do kotle také přilijeme 80 šálků štěstí a 440 ks polibků. Nesmíme zapomenout ani na špetku stydlivosti a 50 dkg vyspělosti. 

Až bude lektvar hustý, necháme jej vystydnout. Po vystydnutí ho můžeme servírovat. 

Pokud lektvar nenecháme vystydnout, bude osoba, která lektvar vypije, každou noc ošklivá. 

                                                                                                         (Markéta Petrovská 7.B)