den deti

Den dětí

Konec školního roku se k radosti nejen dětí, ale i učitelského sboru, nezadržitelně blíží. Jako malá předzvěst tohoto toužebně očekávaného okamžiku je i datum 1.6., kdy slavíme mezinárodní Den dětí. Po celoroční práci a mnoha povinnostech, které musely děti během školní docházky plnit, jim zaslouženě tento den patří. A jaká větší odměna může být, než dětský smích a nadšení v jejich tvářích z toho, že můžou být součástí kolektivu kamarádů a společně se pobavit a zaskotačit. V tomto duchu jsme pojali oslavu Dne dětí na I. stupni.

Žáci si s učiteli vyměnili role. Děti do školy přišly oblečené jako dospěláci a učitelský sbor naopak jako teenageři. Už cestou do školy to vyvolávalo legrační okamžiky, když děti přecházely přechod pro chodce a místní páni policajti si nebyli jistí, jestli se jim to opravdu zdálo nebo ne: „Viděls to? Ty děcka měly kníry?!“. Kluci přišli v saku od tatínka, samozřejmě s kravatou, kloboukem a brýlemi a kdyby jim saka nebyly o tolik větší a nevlály jim rukávy, skoro byste řekli, že jsme se přenesli v čase a děti ze dne na den rychle dospěly. Z holčiček se staly slečny s dokonalým make-upem a chůzi na podpatcích zvládaly přímo bravurně. Zato paní učitelky byste okamžitě ze sboroven přesadili do lavic a dali jim úkoly. Šaty opravdu dělají člověka..

Všichni jsme se chválili, jak nám to sluší a radovali se ze hry. V tělocvičně jsme mezitím dětem přichystali odměny v podobě různých drobností, od nafukovacích míčů, svítících náramků, samolepek, pastelek, bločků až po sladkosti. A že jich bylo! Děti se pak přesunuly do tělocvičny, kde se za doprovodu hudby předváděli a promenádovali za potlesku ostatních. Nechyběly ani taneční variace učitelek. Po vylosování čísel jsme dětem rozdali dárečky a ke spokojenosti všech si je rychle rozebrali, aby se mohli ostatním pochlubit a případně něco s kamarády povyměňovat. 

Rozloučili jsme se, popřáli si hezký den a nastávající víkend. Vědomí, že jsme si tento den společně užili, nás nadále spojuje a pomáhá vytvářet pevnější vazby nejen navzájem mezi dětmi, ale i mezi dětmi a učiteli.