7.vylet

7. výlet turistického kroužku

28. březen je nejen Dnem učitelů, ale i dnem, kdy se členové turistického kroužku vydali na svůj již 7. výlet.

Časně ráno se velmi početná skupina sešla na nádraží ve Studénce a zanedlouho odjela směrem do Lipníku nad Bečvou. Tam jsme v podchodu s úžasem hleděli na pohádkově vymalované zdi. Nádhera! Škoda jen, že jsme tu krásu opomněli vyfotografovat, abychom se o ni s vámi podělili.

V Lipníku jsme si prohlédli centrum města a pak už se vydali k cíli našeho putování – hradu Helfštýn. Cestou jsme pozorovali pomalu se probouzející přírodu a netrvalo dlouho a my se ocitli v Týnu nad Bečvou. Zde jsme si prohlédli domeček, ve kterém jistý čas trávil velikán naší hudby Bedřich Smetana, děti se vyřádily na dětském hřišti a všichni jsme se pořádně posilnili, abychom bez problému zvládli výstup na zmíněnou zříceninu hradu.

Vy, kteří jste již na Helfštýně byli, jistě uznáte, že stojí za zhlédnutí. A vy, kteří se na něj teprve chystáte, neváhejte! Naše děti byly jeho návštěvou nadšeny a ještě následující týden ve škole si o něm povídaly.

Po prohlídce hradu, seznámení se s jeho historií, zakoupení nezbytných suvenýrů a samozřejmě důkladném 

občerstvení jsme se vydali na pochod do Hranic nad Bečvou. Cestou jsme si udělali ohníček a opekli voňavé párečky. Pochopitelně, že nemohla chybět nejoblíbenější hra našich dětí – „Na schovávanou“.

Cesta do závěrečného cíle našeho sobotního putování byla nenáročná, vedla překrásnou krajinou. Neustále bylo co obdivovat.

A jsme v Hranicích. Musíme přejít celé město, nádraží je na jeho samém konci. Po nasednutí do vlaku některé z dětí přepadla únava, jiné však vůbec nevypadaly na to, že mají v nohou tolik našlapaných kilometrů. Jednalo se totiž o náš nejdelší výlet a všechny děti, které se ho zúčastnily, zaslouží obrovskou pochvalu. Vždyť ujít 19 kilometrů – to již chce pořádnou kondičku! 

                                                                                                                      Mgr. Alena Mičkalová