planetarium

Návštěva Hvězdárny a planetária J. Palisy v Ostravě 

Dne 9. 12. 2016 žáci pátých tříd navštívili Hvězdárnu a planetárium J. Palisy v Ostravě. Celodenní exkurze byla velmi pestrá a nenechala žáky ani chvíli vydechnout. 

Návštěvu sálu planetária s programem Napříč sluneční soustavou vystřídala návštěva Experimentária, kde si žáci mohli doslova osahat různé přístroje související s děním na Zemi či ve vesmíru. Následovala místnost zvaná Výzkumák, kde žáci zjišťovali účinky strojů a pokusili se vyrábět elektřinu pomocí jízdy na kole. Dopolední program zakončila 3D projekce s tématem vývoje živočišných druhů na Zemi.

O spokojenosti účastníků s exkurzí svědčí článek jednoho z nich:

Vojtěch Pavlačík 5.B 

S naší třídou 5.B a 5.A jsme si dne 9.12.2016 zajeli do planetária Ostrava. Vyzkoušeli jsme si hodně zajímavých věcí, třeba jak vysoko vyskočíme na Měsíci. Vyzkoušeli jsme si ovládat prototyp robota, který v budoucnu přistane na Marsu.

Po první přestávce jsme šli do promítacího sálu planetária, kde byl obraz na stropě. Pán nám ukazoval různá souhvězdí a také jsme vyletěli z naší galaxie. Ukazovali jsme si celou naši sluneční soustavu. Po druhé přestávce jsme šli do „vyzkoumentária“, vyzkoušeli jsme si jízdu na kole a rozsvítit žárovky, jak normální tak úsporné, roztopili jsme si malý parní stroj. A nakonec jsme šli do 3D kina. Dál už vám nebudu nic prozrazovat, abych vás neokradl o překvapení a super výlet.

Za 5.A a 5.B

Mgr. Markéta Martinů a Mgr. Michal Holub

 

Více ve fotogalerii