8vylet

Osmý výlet turistického kroužku

Je 5. duben a my, členové turistického kroužku, se scházíme časně ráno na místním nádraží. Ranní vlak všech 24 turistů odváží do Hranic na Moravě, odkud se přes krásné historické centrum vydáváme do našeho cíle - Teplic nad Bečvou.

Naším prvním zastavením je kouzelná přírodní rezervace Hůrka, kde se nachází druhá nejhlubší propast na světě – Hranická propast. Její aktuální hloubka činí neuvěřitelných 442,5 m. Máme neskutečné štěstí – naskytla se nám možnost vidět při práci nadšené speleology a potápěče, kteří se nevzdávají a věří, že tamní propast jednou zaujme místo první. Speleologové nám povolili sestoupit do míst, kde to obvykle není možné. Odměnou nám je překrásný pohled do tajemných míst.

Po vydatné svačině přecházíme na druhou stranu řeky Bečvy a těšíme se na návštěvu Zbrašovských aragonitových jeskyní. Prohlídka začíná a štěstí nám opět přeje. Po vstupu do jeskyní nás vítá netopýr Pepa, který, dle sdělení našeho průvodce, tak činí zcela výjimečně. Díky – netopýrku! U východu z jeskyní se pro změnu s námi loučí kolega Karel. Byť je to vycpaný panák, nám se velmi líbí. Jako ostatně celá prohlídka.

Po návratu na lázeňskou kolonádu si každí individuálně užívá volný čas dle svého gusta. Někdo si prohlíží lázně, jiný ochutnává místní léčivou vodu či výborné lázeňské oplatky.

Čas je neúprosný a my se natěšeně vydáváme k našemu poslednímu cíli – aquaparku v Hranicích. Během pochodu míjíme úžasné hřiště se spoustou atrakcí a je jasné, že ty nemůžeme vynechat.

No a návštěva aquaparku – to je naprostá třešnička na dortu. Z nás všech, i těch odrostlejších, se jakoby mávnutím kouzelného proutku stávají malé děti, které si s neskutečnou chutí užívají všechny vodní atrakce.

Do Studénky přijíždíme unaveni, ale naprosto spokojeni z perfektně prožitého dne.

                                                                                                             Mgr. Alena Mičkalová

                                                                                                             Mgr. Jan Neubauer