kampan

Kampaň do knihovny

Také zastáváte názor, že čtení je in, a tak chodíte do městské či školní knihovny, protože je tam vlastně fajn? Těší nás, že i mezi našimi žáky je mnoho těch, o kterých můžeme s klidným srdcem říct, že patří k pravidelným návštěvníkům knihovny, a tudíž k vnímavým čtenářům. 

Někteří žáci naší školy se proto zapojili do soutěže KAMPAŇ DO KNIHOVNY. Soutěž na začátku tohoto školního roku připravila a vyhlásila pro žáky studéneckých základních škol Městská knihovna Studénka. Kampaň se dělila na tři literární a dvě výtvarné soutěže. V listopadu 2011 se sešla porota a vybrala z každé soutěže 3 nejlepší práce. Mezi oceněnými se objevila i jména žáků naší školy. 

Literární soutěž

„Čtení je in aneb Do knihovny" (soutěž pro žáky 2. stupně) – úkolem bylo vymyslet vtipný slogan na dané téma. V této soutěži získali všechna tři místa naši žáci. Znění vítězných sloganů včetně jmen a názvu školy najdete otištěné v každé nové knize po celý rok.

1. Jakub Krumpoch, 8.B

PROČ V KNIHOVNĚ NECHCEŠ BÝT? TAM S FANTAZIÍ MŮŽEŠ ŽÍT.

2. Barbora Horáková, 7.tř.

KAŽDÁ KNIHA JE NOVOU CESTOU ZA DOBRODRUŽSTVÍM.

3. Eva Böhmová, 7.tř.

KNIHA JE IN ANEB V KNIHOVNĚ NAJDEŠ CESTU DO VLASTNÍ FANTAZIE.

Esej na téma „Proč chodím (nechodím) do knihovny" (soutěž pro žáky 2. stupně) – Lenčin esej si můžete přečíst ZDE.

3. Lenka Zahelová, 8.B

Výtvarná soutěž

Maskot na téma „Kdo je čtenářem" (soutěž pro žáky 1. i 2. stupně) – všechny návrhy můžete získat na různých akcích městské knihovny jako upomínkový předmět ve formě záložky do knihy.

2. Marek Vavrečka, 4. tř.

Plakát na téma „Knihovna je fajn" (soutěž pro žáky 1. i 2. stupně) - vítězné návrhy si můžete prohlédnout v prostorách městské knihovny. Budou používány také na vybrané akce knihovny.

2. Jitka Jarošová, 6. tř.

A slova na závěr? Do knihovny chodí podstatně méně dětí, ale i dospělých než v minulých letech. Pokud si však pozorně přečteme slogany našich žáků nebo Lenčino osobní „vyznání“ knihám, pochopíme, o co přichází každý, kdo považuje čtení knih za zbytečnou a neužitečnou činnost. Vždyť nelze než souhlasit s výrokem naší známé ilustrátorky a spisovatelky Renáty Fučíkové: „Kdo čte, vždy vyniká.“ 

Děkujeme p. uč. Lucci Matýskové za zprostředkování informací ohledně tohoto projektu. Poděkování zaslouží také p. uč. Alena Myšková, Jitka Školová, Lucie Matýsková a Kamila Jedličková za to, že se zapojily se svými žáky do této soutěže.

                                                                                                                          Marcela Kováčová

Proč chodím do knihovny

Chladné, zimní a sychravé počasí je ideální na čtení fantastických, veselých a romantických příběhů. Z mojí knihovničky, kde je více jak sto úžasných knížek, si vytáhnu jednu knížku, lehnu si na postel u krbu a přikryju se teplou peřinou nebo dekou, kterou mám v posteli, a začnu číst. Fantastické knihy mě lákají ze všech nejvíce, protože fantazii využiji jak doma na výmluvy, tak na facebooku, dokonce i v životě. V knize hledám zábavu, poučení a také fantazii. Nemám však ráda, když mě někdo nutí, abych přečetla knížku, která mě nebaví a obsah je nudný. Dávám proto přednost příběhům s fantastickými postavami a hlavně koňmi. Knihu, která se mi líbí a baví mě, přečtu klidně i za jeden jediný den, ale knihu, co mě nebaví a nudí mě, čtu třeba i šest měsíců.

I když mám v knihovničce spousty knih, tak si alespoň jednou za měsíc zajdu do městské knihovny. Ve školní knihovně je taky spousta krásných knížek, ale ta pravá fantazie mi zde chybí. Když dostaneme třeba za úkol přečíst Malého prince nebo Fimfárum, tak i když je přečtu dvakrát, nedokážu o nich pořádně nic napsat a navíc musím mezi čtením dělat dlouhé přestávky, protože číst takové příběhy prostě nesnesu.

Cesta do městské knihovny je sice dlouhá, ale i přesto se těším. Cestu znám už nazpaměť, proto vím, že se nikdy neztratím a nezabloudím. Mamka si však někdy myslí, že mám příliš velkou fantazii. Dokážu si hodně domýšlet. Takže si někdy zakazuju alespoň týden číst. Já si však osobně myslím, že bez knih je život příliš smutný a beznadějný. Nechápu ty, co si myslí, že je čtení nudné, neoriginální nebo třeba že není zrovna in. Každý přece alespoň jednou vytáhl knížku a začal číst. Dokonce i mezinárodní hvězdy čtou, aby se něco nového dozvěděly nebo přiučily a hlavně aby je to dovedlo k jejich cíli. Myslím si tedy o čtení své.

Já přesto vím, že nakonec i ty mi dáš za pravdu! A po prvním zdolání jedné knížky sám uvidíš, že už automaticky sáhneš po svém příběhu, který tě bude bavit.

Kamarádům se už nebojím říct: čtení je radost, poznání a poučení...!