Kroužek Vaření

Dnes jsme vaření pojali trošku jinak. Vznikly skupinky, které si měly rozhodnou, kdo bude co dělat, zdali všichni všechno, nebo každý jen něco a od začátku až do konce se muselo spolupracovat v týmu...jak se to dařilo, nebo nedařilo, vám děti jistě povyprávějí doma ;) 😁 Bylo zajímavé sledovat, jak každý tým zvolil ji ou strategii. 

Téma našeho vaření byly pochopitelně Velikonoce. Pekli jsme perníčky, kakaové linecké těsto a tak jsme se do vyvalování zabrali, že jsme ani nestihli poslední chod. Nevadí, příště :) ale úklid a hřiště jsme stihnout proste museli 🤷👍.


PS: připomínám, že kroužek vaření 4.4.2024 odpadá. Děkuji za pochopeni.


Přejeme krásné jarní dny a posíláme recept na ihned měkké perníčky 👍❤️

Perníčky, které jsou ihned měkké

Těsto:

400 g hladké mouky

140 g cukru moučka

1 lžička jedlé sody

1 lžička perníkového koření

50 g másla

2 vejce

2 lžíce tekutého medu

Postup přípravy:

Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a zpracujeme přístrojem.

Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložíme pečicím papírem.

V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody.

Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech.

Pečeme 8–10 minut a ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Tento krok lze vynechat.  Necháme je vychladnout na mřížce.  🐇🐰🥚🐣