2. vaření

Tentokrát jsme v kroužku vaření krom veselých toastíku vařili také mrkvánky plněné jablíčky se skořicí. Aby vám to nebylo líto, tak se o recept podělíme i s vámi :), nezůstal totiž ani jeden, jak byly dobré! A to mi někteří říkali, že mrkev nejedí...;) a jablíčka se skořici jsme museli dodělat další várku, protože nějak zmizela dřív, než na ně přišla řada  🙈😁.

Děti každý týden připravují dvě jídla, která jsou pochopitelně přizpůsobena věku a možnostem... Slané a sladké (dezert), potom vše ochutnávají. Větší pomáhají mladším, pokud něco zůstane, berou domu ochutnat rodičům nebo třeba nemocným sourozencům ❤️. Pokaždé si také odnášejí děti recept domů, aby si to mohli zopakovat i doma, třeba s maminkou, nebo rodiče překvapit :). Pokud neumí ještě číst, tak jim rodiče určitě pomohou :). 


Mrkvánky: 

Ingredience:

100 g másla (změklé)

200 g mrkve (strouhaná na jemno)

200 g špaldové hladké mouky

jablka očištěná, nakrájená na malé kousky,, smíchaná se skořicí 

sůl (špetka)


Postup:

Z másla, mouky, mrkve a soli vypracujeme hladké těsto. Na pracovní ploše těsto rozválíme na tenčí plát a vykrájíme kolečka, pomocí skleničky.

Kolečka naplníme tak jablíčky tak, aby náplň nevytékala a kolečko šlo pohodlně spojit. Kraje řádně přimáčkneme např. za pomocí vidličky nebo rukou. 

Dáme na pečící papír a pečeme na 180 °C asi 12- 15 minut podle trouby. Teplé obalíme v moučkovém cukru, protože se nedává do těsta.

Valerie Volná, vedoucí kroužku