Tentokrát jsme se vydali do dálek, a to hned ve dvou receptech. Vyzkoušeli jsme si tradiční japonské sushi. Přesně takové, jaké má být. S originální sushi rýží, řasou nori, pastou wasabi, avokádem, tou správnou sójovou omáčkou na sushi a tak podobně. 🙂
Druhý recept je ze zemí, kde jsou pouště, a jedná se o sušenky s názvem Pouštní růže. Sušenky mají spíše než svou chutí připomínat svým tvarem a vzhledem útvar podobný růži. A dnes se s vámi podělíme nejen o recept, ale i informace, protože nám to moc v kroužku chutnalo a zaujalo. ♥️
Minerální „písečná růže“
Co to je: Jde o krystalický útvar, který vzniká v pouštích vysrážením kapilární vody, která obsahuje sírany.
Jak vzniká: Sádrovec (dihydrát síranu vápenatého) krystalizuje a do krystalů se přitom zachytávají zrna písku, což jim dává charakteristický vzhled. Najdeme ji nejčastěji v Jordánsku, Tunisku, Izraeli, Egyptě a podobně.
Vzhled: Má růžicovitý tvar, který připomíná květ. Barva může být žlutá, oranžová, hnědá nebo šedá v závislosti na obsahu pískových uzavřenin.
Další názvy: Pouštní růže, sádrová růže, selenitová růže.
A tady je slibovaný recept na sušenky 🙂
Ingredience:
150 g krupicového cukru
2 celá vejce
200 g změklého másla
250 g hladké mouky
1 balíček kypřicího prášku
1 balíček vanilkového cukru
200–400 g kukuřičných lupínků (doporučuji ty, co vidíte na fotografiích u žáků)
50 g rozinek (volitelné)
Postup:
Veškeré suroviny kromě lupínků smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Malou lžičkou nabíráme hromádky a obalujeme v kukuřičných lupínkách. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě při 170 °C asi 12–15 minut, nebo dle potřeby. Necháme vychladnout a ještě lépe i chvíli uležet a podáváme.
Za starší žáky z kroužku vaření vám přejeme dobrou chuť ♥️
Ing. Valerie Volná