Nejlepší školní časopis v ČR

Butovický Balvan - Nejlepší školní časopis v České republice


Je mou milou povinností, jakožto současné šéfredaktorky, napsat pár slov k letošní (či spíše loňské) výhře titulu - Nejlepší školní časopis České republiky. 


Po šesti letech vydávání školního časopisu se nám podařilo získat prvenství mezi školními časopisy II. stupně. Obrovskou zásluhu na tom má loňská šéfredaktorka Monika Niklová a celá redakční rada, která s ní pracovala. Nutno ovšem zmínit, že to není jen jejich zásluha, ale zásluha všech žáků a vyučujících, kteří se na tvorbě časopisu během šesti let existence podíleli. Je vidět, že časopis prošel velkým vývojem, překonal mnoho překážek a dostal se tam, kde je. Z dvoustránkového letáku, který jsme začali tvořit s tehdejší osmou třídou, jsme dosáhli průměru 20 stran zajímavého čtení. Proměnou prošla i titulní strana, která zaujala porotu několikrát. Časopis byl oceněn i za kvalitní obsah. Když jsem předala vedení panu učiteli Vonšíkovi, tušila jsem, že časopis posune na vyšší úroveň. Po jeho odchodu převzala časopis paní učitelka Niklová, která také nelenila. 


Protože ale přišel Covid, udělal si Balvan přestávku. Dalo by se “něco” vydávat. Ale byla by škoda nejlepší školní časopis naší republiky vydávat za cenu nízké kvality, nechuti a nedostatku času redakční rady. O to víc se těším na příští rok, kdy již určitě bude povolen tělocvik, zpěv a především kroužky, ve kterých se budou moci setkávat děti a učitelé se společnými zájmy. 


Teď už ten titul “udržet” další rok. Jsem si jistá, že to nebude jednoduché, protože předchozí redakční rady a šéfredaktoři nasadili laťku  pekelně vysoko. Vždyť jsme vyhráli, co se dalo (tedy až na tu grafiku, ale naštěstí mě red. rada nevyhodila a já jsem slíbila, že se polepším). Bude to chtít spoustu zajímavých nápadů, témat, nadšených žáků a učitelů, ale slibuji, že se s budoucí redakční radou budeme snažit.


Protože vám jistě letošní ročník chybí :), koukněte se na stará čísla. Posuďte sami, jak se podařilo časopis posunout. Příští rok se těším se všemi nadšenými žáky na další čísla našeho nejlepšího Balvanu. 


Za loňskou red. radu, současná šéfredaktorka, momentálně nevycházejícího časopisu Butovický balvan Zuzana Jurajdová