2. výlet turistického kroužku

V tomto období pravidelně podáváme informaci o závěrečném turistickém soustředění. Vzhledem ke známým okolnostem jsme velmi rádi, že Vás můžeme seznámit alespoň s průběhem turistického výletu. Uskutečnil se v sobotu 19. června a naším cílem se stalo okolí Budišova nad Budišovkou. V budově tamního bývalého mlýna se, jak mnozí vědí, nachází ojedinělé Muzeum břidlice, které v nedávné době prošlo rozsáhlou rekonstrukcí.

Děti zaujaly zejména geologické ukázky, různé druhy břidlice, nástroje pro její zpracování, ale rovněž břidlicové hodiny, břidlicové školní tabulky a písátka či fosilie rostlin a zvířat. Mnozí se pokusili vyštípat si břidlicové srdíčko, prozkoumali umělou štolu, malovali na břidlici nebo si zahráli na „břidofon“.

I když tento den slunce pálilo ze všech sil, dvacetičlenná skupina zvládla dvanáctikilometrovou trasu naprosto v pohodě. Turistická cesta z Budišova na přehradu Kružberk vedla totiž převážně lesem, který nám poskytl tolik potřebný chládek. Na Kružberku na nás čekalo v tamním areálu Velké sedlo příjemné osvěžení. Koupáním a odpočinkem jsme načerpali sílu do závěrečných kilometrů do Svatoňovic. Po nástupu do vlaku si děti nadšeně sdělovaly zážitky z krásně prožitého dne, některé však, zmoženy vedrem a únavou, zaslouženě usnuly.

Přejme si, ať je příští školní rok bez komplikací a podobných krásných výletů mohou členové turistického kroužku prožít celou řadu.

Mgr. Alena Mičkalová

Bc. Ivo Fišer