V úterý 25. 2. 2025 jsme prožily den v kuchyni s šéfkuchařem společnosti Podravka - Lagris a.s. Zbyňkem Diatkou.
S předstihem nám poslal recepty, pro nás nové, ze kterých jsme sestavily toto menu:
Polévka zeleninová s kuskusem
A: Vepřová kotleta se šípkovou omáčkou, celozrnný knedlík
B: Řecké pasticcio, salát mrkvový
Navázali jsme na tradiční spolupráci z předchozích let a našim cílem bylo udělat žákům, našim spokojeným strávníkům, den atraktivnější, nevšední. Ze zkušenosti jsme věděly, že práce s ním bude pohodová a naučná. Společné vaření si pochvalovaly nejen paní kuchařky, ale i šéfkuchař, neboť všem šla práce pěkně od ruky. I ze strany pana šéfkuchaře slyšely paní kuchařky, které denně připravují obědy pro více než 300 strávníků, samá slova chvály za jejich pracovitost a umění v kuchyni. Během přípravy jídel nás začali navštěvovat žáci z nižšího stupně včetně dětí z přípravné třídy. Byli zvědaví na pana kuchaře. Nejmenší děti z přípravky mu dokonce nkreslily obrázky na téma vaření.
A že se jim povedly!
Děti zahrnuly pana šéfkuchaře zvídavými otázkami, na které jim s úsměvem ochotně odpovídal. K tomu přidal i podrobnosti o tom, co se v kuchyni pro ně vaří. Snažil se dětem vysvětlit, jak je důležité jíst pestrou stravu a ochutnat i jídlo, které neznají z domova, protože může být nejen zdravé, ale i chutné.
Zůstal s námi i na výdej, takže starší žáci měli také možnost se s ním potkat a prohodit s ním pár slov. Na připravené menu byly skvělé ohlasy. Můžu s radostí říct, že pozvání se vyplatilo
Šárka Zalacková, vedoucí stravování