Dnes jsme vaření pojali trošku jinak. Vznikly skupinky, které si měly rozhodnou, kdo bude co dělat, zdali všichni všechno, nebo každý jen něco a od začátku až do konce se muselo spolupracovat v týmu...jak se to dařilo, nebo nedařilo, vám děti jistě povyprávějí doma ;) 😁 Bylo zajímavé sledovat, jak každý tým zvolil ji ou strategii.
Téma našeho vaření byly pochopitelně Velikonoce. Pekli jsme perníčky, kakaové linecké těsto a tak jsme se do vyvalování zabrali, že jsme ani nestihli poslední chod. Nevadí, příště :) ale úklid a hřiště jsme stihnout proste museli 🤷👍.
PS: připomínám, že kroužek vaření 4.4.2024 odpadá. Děkuji za pochopeni.
Přejeme krásné jarní dny a posíláme recept na ihned měkké perníčky 👍❤️
Perníčky, které jsou ihned měkké
Těsto:
400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
50 g másla
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
Postup přípravy:
Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a zpracujeme přístrojem.
Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložíme pečicím papírem.
V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody.
Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech.
Pečeme 8–10 minut a ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Tento krok lze vynechat. Necháme je vychladnout na mřížce. 🐇🐰🥚🐣