5. Výlet turistického kroužku

Velký Javorník, oblíbené místo turistů, jsme si 13. ledna zvolili za svůj další cíl. Naše putování začalo na veřovickém nádraží a pokračovalo pohádkově zasněženou krajinou kolem pramene Jičínky až na zmíněný 918 metrů vysoký vrchol. Tam jsme se sice z důvodu mírné mlhy obvyklých krásných výhledů do okolí nedočkali, děti si však vše vynahradily zimními radovánkami před rozhlednou. Jedna z lopat při nich sice nevydržela, skvělou náladu to však nezkazilo.

V Papratné se naše cesty rozdělily. Nadšenci plavání si to s jedním vedoucím zamířili směrem k frenštátskému krytému bazénu, zbylá část se odebrala prozkoumat nedaleké Horečky. Poznávací okruh začal u restaurace Rekovice a krásné dřevěné zvoničky „Strážkyně Beskyd“. Poté jsme pokračovali ke kolibě a kapli panny Marie Lurdské. Od hotelu Vlčina jsme se lesním chodníčkem dostali ke skokanskému areálu Jiřího Rašky a po sestoupání 428 schodů do Frenštátu pod Radhoštěm.

V tomto krásném městečku se obě skupiny opět spojily. Cukrárnu s úžasnými dortíky a jinými dobrotami jsme si po zdolání 17 kilometrové trasy určitě všichni zasloužili.

Mgr. Alena Mičkalová

Daniel Janečka