Halloween a Dušičky

Listopad je měsíc, který nám jistojistě zvěstuje příchod zimy. Vytahujeme ze skříní péřové bundy a nazouváme teplé boty. Ale také slavíme různé svátky a tradice. Jako třeba ty z konce měsíce října a zkraje listopadu - Halloween a Dušičky.

Halloween je původně keltský lidový svátek a den jeho oslav připadá na 31. října. Mezi dětmi je velice oblíbený nejen pro tu tajemnou a strašidelnou atmosféru, ale také pro zábavné dlabání dýní a převlékání se do kostýmů. I my jsme si s žáky 4. třídy Halloween oslavili - v českém jazyce a matematice na děti čekaly pracovní listy se strašidelnou tématikou a již koncem měsíce října jsme si ve výtvarné výchově vyrobili strašidelné mozaikové dýně a veselé kartonové pavouky zase v pracovních činnostech. Budiž nám ti živí odpustí, že mají jen tři páry nohou. :-) Místo tělesné výchovy jsme si udělali malou halloweenskou oslavu v kostýmech a dokonce i se zvířaty! Těmi živými v podobě šnečků, které nadšeně přinesly dívky, ale také těmi gumovými sladkými - pavouky a myškami, které nám krásně přichystala a podarovala paní Laniaková, maminka našeho žáka Matěje. Tímto ještě jednou moc děkujeme, všechny děti si s radostí smlsly. :-) 

Středu 2. listopadu jsme věnovali tradičnímu svátku - Památce všech zesnulých, lidově řečeno Dušičkám. I zde na děti čekaly pracovní listy s touto tématikou. V hodině literatury jsme si pak povídali o zvycích, které se s tímto svátkem pojí, a také o pranostikách. Znáte například tuto: "Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje" ? :-) Počasí ten den jasné opravdu bylo, věřme tedy, že k nám paní Zima letos přijde se vší bílou parádou. Ale zpět k výuce. Dušičkový den jsme symbolicky uzavřeli srdcem. Srdcem ze svíček a vzpomínkou na všechny, kteří už tady nejsou s námi, ale které v srdci, tom svém, stále nosíme... ♥ 


Tř. uč. 4. třídy 

Sabina Šeděnková